1. Bijzonder Zaamslag
Bijzonder Zaamslag met zijn buurtschappen en zijn gemoedelijke landelijke leven is het ideale onderwerp voor een ballade.

2. Stropielekker, bolus en meer
Ria Dees wandelt met u door de kern van het dorp en vertelt hoe de dorpelingen aan hun bijnaam kwamen.

3. De kerk centraal
De geschiedenis van Zaamslag is de geschiedenis van de gereformeerde kerken. Zichtbaar tot in alle uithoeken.

4. Op de bres van Nederland
Op de Juliana-hoeve herinneren twee kleinkinderen zich de inspanningen van hun opa om Zeeuws-Vlaanderen uit Belgische handen te houden. Koningin Wilhelmina kwam hem persoonlijk bedanken.

5. Kapitein Rooibos
Wereldberoemd in Zeeuws-Vlaanderen is de op Zaamslagveer geboren zeeheld, die aan de wieg stond van ‘metropolen in de Oost en in de West’.

6. Een bijzondere passie
Weinig mensen verzamelden zoveel schelpen als Gerrit de Zeeuw. Een portret van een levenslange passie.

7. 007 op ’t dorp
Henk Hommers bracht een voor de wereld unieke verzameling spionagecamera’s bijeen in zijn Minox museum.

8. Voor de spiegel
In de kapsalon troffen de dorpelingen elkaar. Een plek bij uitstek voor nieuwtjes en sterke verhalen. Kapper Jan Buijze haalt herinneringen op.

9. Poolse bevrijders
Piet van Westen denkt terug aan de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan de bevrijding door het Poolse leger. Het monument dat kwajongens destijds oprichtten, is een blijvende herinnering.

10. Buitenleven
Vol trost geeft Gerda Dekker uitleg over de producten die de zware Zaamslagse kleigrond voortbrengt.

11. Spoken
De vroegere huisarts Hartman was een kleurrijk man met een duistere kant. Veel dorpsbewoners weten van zijn bezweringen van de ‘witte wieven’ uit de polder en van zijn plagerijen als waakhond.

12. Vogels rond Zaamslag
Ieder jaar huizen vele duizenden zwaluwen in de boerenschuren en onder dakpannen in het dorp. Eddy Matthijs vertelt over de gewoontes van deze rusteloze vliegers.

13. De Zeeuws-Vlaamse vlag
Negentig jaar na de presentatie van het Zeeuws-Vlaamse volkslied bleek het tijd voor een eigen Zeeuws-Vlaamse vlag. Ontwerper Dingeman de Koning geeft uitleg over de kleuren en de beelden.

14. Van d’Ee tot Hotenisse
Als reactie op het Belgische streven Zeeuws-Vlaanderen te annexeren en als uiting van de verbondenheid met Nederland ontstond in 1919 het Zeeuws-Vlaamse volkslied.